Sunday, March 03, 2013

Zara dah hampir setahun... yeeeaaa!!

1 comments
Assalammualaikum...
Happy Sunday semua! :)
Alhamdulillah kita semua masih boleh bernafas sehingga ke saat ini...
Sepatutnya mmg kita patut bersyukur dilahirkan sebagai warganegara Malaysia dan dapat tinggal dalam negara yang aman dan damai ni...

Apa yang dok feeling2 terharu pulak ni...biasa laa bila kita dah selalu berada dalam keadaan selamat tiba2 ada penceroboh/bahaya mula la kita rasa takut...
Entah laa...aku tak berani nak ulas banyak2 pasal kes Lahad Datu tu sebab aku pun tak pasti dengan banyak perkara...

Cuma...marilah kita sedekahkan Al-fatihah kepada wira2 negara yang terkorban di sana.
Al-fatihah...
Semoga roh mereka dicucuri rahmat dan mendapat syahid di sisi Allah SWT...amin.

Ok...sebenarnya entry kali ni bukanlah nak cerita pasal isu ni...tapi nak kongsi pengalaman indah menjadi seorang ibu kepada Zara Zulaikha... :)

Alhamdulillah selama hampir 11 bulan menjaga anak sendiri ni mmg agak mencabar fizikal dan mental tapi mmg satu pengalaman yang paling indah dan best!

Mmg tipu la kalau ckp tak penat jaga anak...sbb tengok jer la aku ni sampai boleh balik ke berat asal (sebelum mengandung). Bukan la nak ckp slim sangat tapi boleh ckp kalau balik kampung tu ramai la tegur dah kurus...hehe :)

Hubby pun cakap senang tak payah nak beli Alpha Lipid ke apa...jaga anak jer dah boleh kurus...malu aih :p

Sebenarnya...senang jer jaga Zara ni sebab dia mmg bukan jenis yang merengek tak tentu pasal kecuali masa dalam pantang dulu jer ada masalah takleh tido malam...mungkin masa tu dia baru nak sesuaikan diri dgn dunia baru...Alhamdulillah lepas pantang dah ok.

Sejak dia dah pandai meniarap, merangkak dan sekarang ni nak berdiri mmg makin senang laa...Alhamdulillah :')

Hantar nursery pun dah tak nangis macam mula2 tukar nursery dulu...dia cepat jugak boleh serasi dengan orang...makan pun tak memilih...apa yang kita bagi semua dia makan...sebab tu la nampak semangat jer tuu...hehe!

Harap2 lagi 2 bulan sebelum umur dia genap setahun ni dia dah boleh jalan...amin...
Alhamdulillah tanggal 6 April 2013 ni cukup la umur dia setahun...umi dgn abi syukur sangat!!
Tak sabar pulak nak celebrate dgn family kat kampung...we ♡♡ u Zara!! :)

Umi jangan la puji Zara banyak sangat...malu laaa...(gataiii!) :)

Wednesday, February 27, 2013

Sharing is caring ♡♡

0 comments
Assalammualaikum...
Sihat kaaa??
Rasa bahagia tak??
Ada masalah kaa??
Duit cukup dah ka??

Apa ni??tanya soalan ntah apa2 ni...
Korang jawab ka soalan2 tu semua??
Tu persoalannya...
Hahaha...abaikan...

Ok...persoalan tu mmg ada dalam kehidupan kita...cuma masa bila tu yang kita tak tahu...

 Ok satu jer la soalan yang aku nak tanya...antara duit dgn kesihatan...mana lagi penting??

Mungkin ramai yang ckp kesihatan lagi penting dan mungkin ada jugak yang ckp duit lagi penting (mata duitan!) :)

Terpulang la atas pandangan masing2 tapi kalau pikir logik pun...ada duit tapi sakit nak buat apa kann??

Ok...tujuan entry hari ni sebenarnya nak citer pasal insurans sebenarnya...(mesti ada yang cakap dalam hati...huh malas arr buat apa...)

Biasa laa sebab aku dulu2 pun pikir camtu jugak dan mmg sangat negatif la bila dengar perkataan INSURANS ni...rasa macam mesti kena tipu nanti...hahaha (pengaruh drama kot)

Tapi bila dah dapat pendedahan dan kesedaran baru minda aku terbukak pasal kebaikan adanya insurans ni...terutama kalau kita dah ambik insurans untuk anak kita sejak dia baby lagi...percayalah!

Aku nak cerita details memang tak pakar sangat sebenarnya...kang korang dah boring baca entry aku ni...(ada pembaca kerr??) :)

Ni gambar Zara masa demam dulu...dia admitted kat Columbia Asia Hospital kat Puchong...memang sangat puas hati dari segi rawatan, service dan kemudahan...yang penting nasib la ada insurans dapat la merasa nak check-in kat sini...nak pakai duit sendiri?hurmmm...mmg tak la oiiii... 

Ok...tak nak cakap banyak korang boleh
 Klik SINI!!
untuk dapatkan penjelasan yang lebih terang dan jelas...sebab ada orang yang betul2 boleh bantu so apa salahnya tanya yang lebih arif kan?

Mesti ramai yang nak ada insurans tapi cakap nanti dulu laaaa...tapi ingat yer kawan2...sediakan payung sebelum hujan...kalau dah hujan baru nak cari payung lencun dulu laaa...
Ni contoh hujan...macam mana kalau dah sakit??kanser pulak lagi??
Tak pun accident??
Mintak dijauhkan tapi fikir-fikirkan lah...

Wednesday, February 13, 2013

Maksud nama... :)

0 comments
Assalammualaikum...

Yeaaa...boring takde keje...hehe!
So hupdate blog lew apa lagi kenn?

Ok adik2...hari ni kita bercerita pasal maksud nama ye...
Apa maksud nama adik2?
Cewah mcm cikgu tadika plak dia...

Kalau org dulu2 a.k.a org lama2 Insyaallah la maksud dia semua baguih2 belaka...
Yer laa...dah nama pun pendek dan ringkas jaaa kenn?

Cuma nama budak2 skarg ni jer mcm nak terbelit lidah sikit nak sebut...panjangnya sampai tak cukup kotak dalam borang...
Masa dpn nanti mesti untuk part nama jer dah kena sehelai...hehe.
Ok...jgn dok kata kat orang laa...nama anak sendiri tu mcm mana pulak??

Aku akui mmg susah nak pikir nama anak ni weii...lagi susah dari add math!
Sbb nama ni la dia nak pakai sampai akhirat nanti...jadi haruslah ada maksud yang elok2.
Kesian kat anak tu kalau nama tak bermaksud kan?huhu.

Ok...pilih punya pilih last2 dapat la nama Zara Zulaikha...tadaaa...sedap tak?
Kombinasi moden dan klasik...hehe.
Maksudnya??baca kat bawah... :)


Anda boleh masuk website ni untuk cari maksud nama anda dan anak anda ----> klik sini!!

 
Kite nampak macam Princess yang cantik tak??sila jawab....♡♥

Tuesday, February 05, 2013

Koleksi ZARA...

0 comments
Assalammualaikum...
Sihat dak?...
Harap semua sihat la yerr...
Anak sihat?...
Eceee bajet ada peminat sangat lettew...
Perasan...!

Beria tadi ni pi snap gambar untuk entry kali ni...
Just untuk reader blog ni tauu...cewah3... :p

Aku nak kongsi sikit koleksi botol susu Zara since dia newborn sampai la skarg ni...
(Botol susu punye citer pun boleh masuk blog noo...ish3)

Start ngan gambar2 hasil titik peluh aku tadi la yer...

Ok yang ni koleksi botol dia yang terkini...bercolor2...adakah nak kena matching ngan baju?...entah laaa.

Haa ni pulak botol2 dia since lahir...pun bercolor jugak tapi takde la byk color sgt...byk yang dah tak berkenan sebab hilang  penutup...rasa2 kalau jual kat mudah orang nak beli tak?huahuahua.

Hah sudah...mmg nak buat iklan kat mudah dah ni...hehe...sajer jer nak add-on sikit koleksi lain yang dia dah takleh pakai...mcm baju princess ni sekali jer dia pakai uollls...pakai masa pak ngah dia kawin...ala2 cam flower girl la konon...ahaks!

Alahai kecik lagi anak Umi masa ni...hehe.

Alaa tomey2 dia... :')

Baju ni pakai 2 3 kali jer...beli utk hari raya.

Baju kurung ni ofkos la pakai time raya jer...hehe...i loike it!comey!

Lastly, seluar dgn skirt ni pun jarang pakai dan antara feveret aku...hurmmm simpan kat adik pompuan Zara nanti laaa...bila la ek?hehehe... :p

Saturday, February 02, 2013

Zara demam....

0 comments
Assalammualaikum...
Salam jumaat sabtu semua...
(Tak sempat nak post kelmarin...hehe)
Mcm mana dgn aktiviti hari ni?hokey kah?
Huhu...

Citer terus jer la e...
Sejak pagi kelmarin khamis Zara dah start demam...
Demam di sini bermaksud badan dia panas...
Tapi tuan punya badan tu mmg tak nampak mcm demam langsung!pelik kan?

Mmg pelik sbb time bagi ubat pun slumber jer sedut mcm bagi air oren jer.
Lps makan ubat tu boleh plak round satu rumah mcm biasa...ha!!ko ada?

Ntah la sejak bila yang dia senang sgt mkn ubat ni...sbb seingat aku pernah jugak la dia taknak ubat sampai kena paksa.
Mungkin ada hikmah di sebalik semua ni...
Allahhualam...

Walaupun pagi semalam khamis dia demam aku tetap jugak pegi keje...sbb tgk dia mcm dah ok jer...tapi ada bekalkan la ubat kat cikgu nursery tu...mana tahu kalau badan dia tiba2 panas lagi.

Then lepas balik keje...hubby ckp badan dia panas balik...kitorang pun bawak la pegi klinik.
Check2 mak aiii 39.6°c uolllss!!
Apa lagi doktor bagi ubat bontot laa...
Aku pun dgn senyum kambingnya request la nak MC siap2 utk esok sbb mmg dah tahu sgt esok pun mesti tak ok lagi...
Kalau dia ok...mmg aku koyak jer MC tu...cewah -.-

Tapi tekaanku meleset sbb pagi esoknya aku plak yang demam...maka MC tu amatlah berguna sekali...hehehe.

Tgk tuu mcm main2 jer kan?

See...air oren buh dalam picagari.

Nyummy...sedapnyaa...nak lagi!

Finally...baru nampak mcm demam...hehehe.

Monday, January 28, 2013

Anak kami dah besar ^_^

0 comments
Assalammualaikum....
Haiii uolllss....
Tetiba jer kan?dah la baru nak update....huh!
Nampak tak virus kemalasan dah jadi balik....
Nak kata bau kedai hilang dah ka???betui la kot.....ngeh3.

Arggghhh!!takper...bukan ada uolllss2 yang baca pun...apatah lagi ternanti2 posting iollss ni...lain la kite ni blogger mcm Maria Elena ke...Fatin Liyana ker kannn?... -.-

Kite ni hanyalah insan yang lemah...dan hanyalah seorang ibu yang sibuk uruskan rumahtangga, suami dan anak...wah lemah sgt ler tu?mcm power rangers pink jer...ahaks!

Apa aku mengarut ni...!?
Nak citer pasal budak tecik sorang ni...buah hati iollss dgn hubby laa...cik Zara Zulaikha sorang ni...♡♡
Skarang ni dah pandai melaram uollsss...
Semestinya laa umi dia punya keje...ngeh3 lagi.
Nak jer pegi kedai jual benda2 comel ni tiap2 hari...kejap cekak la...sepit la...ribbon la...spek laaa.
Naseb pikir membazir jer tak pergi hari2.
Kedai pulak mmg laluan nak naik rumah jer.
Tu yang geremmmm tu.

Lagi satu...si Zara ni dah pandai makan uollss.
Eh normal la?!
Tahu laaa...kalau tak makan mcm mana nak hidup dek non.
Maksudnya di sini...semua benda yang dia nampak umi dgn abi dia makan mesti dia nak.
Kdg2 tu pandai pegang sendiri dah suap mulut...nampak biasa kan?
Tapi pada kami berdua itu adalah satu yang comel dan terbest kitorang rasa.
Maksudnya lagi anak kami dah makin membesar!!yeaaaaaa!!♡♡

Jgn tiba2 pandai makan sambal belacan dah laaa e...erk!

Susu beliau masih diutamakan...mengamuk ni tak dapat sehari.. -.-

Thursday, January 24, 2013

Salam Maulidur Rasul 1434H

0 comments
Assalammualaikum...
Selamat berpublic holiday uollss sekalian...
Yang tgh keje tu...bersusah2 lah dulu ye nanti berdouble2 pay pulakkss... :)

Same to me la kena keje jugak...hahaha...boooo...
Padan muka iolllss...
Takper laa sekali-sekala bagi Zara merasai air tangan abi dia pulak...asyik umi jaaa.

As usual...kalau terpaksa keje...abi dia la yang ambik alih jaga budak kecik sorang tu...hehe
Bukan susah pun...Zara pun dah pandai tgk tv...layan ipad...main tepon sorang2...pastu ada tiger lagi teman dia...hahaha.

Hope dia tak nangis rindu kat umi dia hari ni...huahuahua.

But...umi still miss u :(

Sila jangan happy sgt sampai lupakan umi yang tgh memerah keringat mencari rezeki ni e...huhu...ptg ni sila dtg ambik umi cepat2 tau...on time!

Anyway...kami sekeluarga ingin mengucapkan Salam Maulidur Rasul 1434H kepada semua pembaca blog ini.
Segala kekurangan dan kelemahan dalam ibadat kita kepada Allah SWT haruslah ditingkatkan seiring dgn peningkatan usia kita dari tahun ke tahun...wallahhualam ♡♡

Tuesday, January 22, 2013

Erti lepak selepas bergelar UMI :)

0 comments
Assalammualaikum...
Petang2 ni cam boring plak...
Rasa semua keje rumah dah siap kot...
Budak kecik sorang ni pun dah siap mandi...
So lepak laa... :)

Iyer la tuu...free sgt laa sampai boleh lepak kan?kalau time bujang dulu...boleh la nak sebut lepak ni....berjam2 pulak tuuuu....
Bila dah kawen...lepak ni boleh gak la nak ckp...lagi byk ckp lepak kat rumah kot...ngeh3 ♡♡

Ok..lepas jer dpt title mak/umi/mummy/ibu/mama/mom dan mcm2 lagi sebutan kan...dan ada gak yg terkini bonda pun ada.
Jangan harap nak sebut lepak2 ni e..mmg harapan laaa...huhu.
Tapi bukan laa nak ckp tak der masa rest langsung...tapi time nak rest tu rasanya masa tu laa nak hilangkan lenguh2 badan..pastu nak tgk tv..nak tgk fb..instagram..twitter..blog..so tu bukan lepak kan?
Tu lebih macam privacy time dgn tanpa gangguan lain.
Tapi mmg betul la keje surirumah ni paling susah dan penat.
Setuju tak??

Terpulang laa...atas perspektif masing2 jugak.

Time yang selalu boleh lepak....lepas tidurkan budak kecik ni.....hehe....umi ♡♡ u!!

Monday, January 21, 2013

Chaiyok zara.....eh umi T.T

0 comments
Assalammualaikum...
Happy Monday :(
Wah nak buat sedih plak...motip sgt?
Tau laa malas nak keje...huhu.

Sebenarnya aku tak kisah pun nak pi keje ni...yang sedihnya time nak hantar anak kat nursery tu..seksanya oooiii.

Mcm pagi tadi...punya la plan baik punyer bagi dia tido pastu angkat pelan2 bwk naik tingkat atas. Nursery satu blok jer..hehe.
Bajet tak perlu la tgk dia nangis kan...

Tup2 elok cikgu dia nak siap tempat dia nak landing...dia terjaga!
Meraung bak hang...huhuhu.
Aku dah lari pegi lift cepat2...tak sanggup tgk dia nangis.
Yang abi dia dok tunggu lagi. Bila aku dgr lagi kuat dia nangis...aku yang dlm lift ni apa lagi..... T.T

Huk huk huk.....
Betul la org cakap sayang anak tinggal2 kan...betul ntah... :p
Sbb tu la terpaksa tinggalkan jugak tu sbb sayang kat dia + nak kena keje.
Ptg ni umi ambik e....take care tau!

Sayang kamu sgt2... ♡♥

Jgn buat camtu boleh...umi nangis kang T.T

Sunday, January 20, 2013

Obses tgk kartun...normal ker?

0 comments
Assalammualaikum...
Happy Sunday uolllss...
Bestkan cuti hari ahad?
Tapi still tak best bila pikir esok dah nak kena keje...hahaha!

Zara pun sama la jugak...time umi dgn abi dia cuti dia pun cuti laa...kalau weekend pulak...jarang jugak nak dpt dua2 sekali dok rumah.
Kalau umi dia keje...abi dia la jaga.
Dan kalau umi dah cuti...abi dia pulak ada keje kat luar.
Sabar la Zara e...apa2 pun umi dgn abi sayang sgt kat kamu.
Dan kalau boleh mmg nak sentiasa depan mata kamu jer.
Tapi apa boleh buat kan...Insyaallah abi tgh berusaha ke arah itu...good luck sayang!

Nak cerita pasal anak kesayangan kami Zara Zulaikha ni yang suka sungguh tgk TV!!
Pantang bukak cite kartun Chiro dgn Jack and Neverland Pirate tu mesti melekat jer.
Sampai la hari sabtu lps dia bgn tido..yang aku ni dok syok layan hindustan..pastu dia merengek jer..ingatkan nak apa..bila bukak kartun dia tu terus diam..hahaha.

Kitorang plak mmg dah record kartun ni..dok ulang tu la kat dia..even citer sama dia tgk byk kali pun still fokus jer..geram plak tgk..hehe.
Tapi takde la tahap sampai takmau mkn punya tgk tv ni. Kalau teruk mcm ni mmg kena bwk jumpa pakar dah ni..hehehe.
Once dia dah bosan..dia pegi la main brg2 mainan pulak.

Ni kartun Pirate tu..maybe best sbb ada byk lagu kot.

Muka fokus sejati..hehe.

Sebelum nak tido pagi..wajib tgk tv.

Kdg2 gelak sorang2..motip?

Hope pandai la speaking london nanti yer.

Saturday, January 19, 2013

Layan maharajalawak berdua..erk!

0 comments
Assalammualaikum....
Mesti yang bercuti tu tgh dok lepak2 kat rumah je skarg ni kan?
Org skarg ni kalau cuti tu rasa nak dok rumah ja malas dah nak kuar lagi2 nak redah jalan jem tu...grrrhh!
Ok abaikan jer la.

Malam tadi sape tgk Maharajalawak??
Hehe...mesti laa semua tgk kan3?
Aku pun tak terlepas la uollss sekalian.
Tapi yang tak bestnya tgk berdua dgn Zara jer.
Mana abi Zara????
Huhu..dia outstation laaa.
Jadi kalau dikira secara logiknya.
Aku tgk sorang2 jer la.
Hahahaha.

Ok la semua punn mmg lawak sgt.
Jozan mmg best as usual.
Jambu tak best sgt mlm tadi punnn.
Boboi adalah paling best bagi aku.
Nampak sgt diorang bersungguh2 untuk final.
Sampai la aku terundi uoolsss.
ML20 lagi..hahaha.
Sbb tu dia dpt no-4 kot instead of no-5.
Hehehehe...poyoo!

Yang di bawah ni adalah penonton sebelum Maharajalawak tu start.
Tunggu lama sgt sampai akhirnya tertewas lalu terbaring dgn sendirinya..hahaha!

Bajet tgk tv lettew..hehe.

Huarrrgghhh!

Yo yooo..auu..ni dah tahap maksimum ngantuk dah ni..haha :)

Thursday, January 17, 2013

Umi rindu Zara.......huk huk huk

2 comments
Assalammualaikum....
Selamat petang uollss....
Biasa la tgh hangat kedai tak habis lagi ni tu yang keje nak update blog jerrr ni....mcm tak dak benda lain dah la nak tenung....cewi kan3?.....yeaaaa.. :p


Adoiii la Zara oiii bila umi bukak phone tgk gallery mesti rasa rindu gilee kat kamu...
Mcm nak stop keje pastu balik rumah...hoveer tau...betulllll.
Lagi2 sejak Zara dah pandai buat lawak kat umi dgn abi dgn aksi2 comel kamu tu...rasa nak gigit2 jer...mmg selalu pun main gigit2...hahaha :)

Huwaaaaa umi rindu Zara ketat2 laaa...cpt la kul 11 mlm...erk!kamu pun dah tido...hehe :(


Nursery oh nursery.... :(

0 comments
Assalammualaikum...
Selamat hari khamis uollss...
Pasti semua mengharapkan hari ini lebih mantop dari kelmarin...kan? :)

Pagi ni hantar Zara pegi nursery lambat sikit sbb aku keje petang dgn abi dia pun nak kuar   jumpa org..

Jadi ada laa masa nak main2 dgn dia sebelum dia nak nangis masa pass dia kt cikgu nursery japgi..huhu

Sabar la Zara e..semua ni mungkin sementara jee..nanti dah biasa ok kot.

Umi sentiasa doakan semoga Tuhan lindungi Zara sepanjang dlm jagaan org lain tu.. T.T

video
Layankan jerr... :)

Ikut abi ke genting...yeaaah!

0 comments
Assalammualaikum....
Selamat malam uolllss...gila gigih tgh mlm post entry..pukul 12.45am kot..hehe
Ntah laa rasa takleh tido pulak since tadi Zara terjaga nak susu..skarg ni dia dah ZzzZzz balik....syukur Alhamdulillah :D

Ok..mmg berserah la pasal reader blog ni..takde yg singgah pun x pe coz aku anggap blog ni lebih kepada nak simpan gambar2 Zara buat kenangan...cewah ayat sedey plak..huhu

Yer..mmg aku promise gmbr dlm blog ni takkan sama dgn gmbr yg dah diupload dlm fb dan instagram...ahah siap janji tu uollss..mati aku.. :)
Boleh kot sbb aku ni mmg suka ambik gmbr byk2..nak upload semua kt fb kang ada yg muntah pulak ye dak?:p

Ok berbalik pulak pada tajuk di atas..amboi ko...me and Zara ada follow abi dia pegi genting kelmarin..2 hari semalam kat sana..sebenarnya abi Zara ada conference dan kebetulan birthday dia pun semalam jugak..Happy Birthday sayang.... :)

Mmg boleh dikatakan time abi Zara pegi conference tu tinggal la aku melayan budak kecik Zara ni..kira dating berdua jer la melawat satu genting ni..naik lenguh gak la tangan sbb dia dok riau suruh dukung je..bkn nak dok dlm stroller tu diam2...grrrr

Tapi happy la sbb ramai jer org luar yg tegur Zara comel..terharu umi dibuatnya..huahuahua..umi dia takdak pulak sapa nak puji?depa taktau asas tu dari mana? :p

Hah..sampai mengantuk laa umi punya usung..hihihi

Boleh tgk jer la tp nak naik tu sorry laa Zara ye..

Ni plak aktiviti dlm bilik hotel tatkala menunggu mlm menjelma..hehe

Abi kiss Zara..so suweet :')

Time ni tunggu nak check-in..punya la ramai manusia sampai pampers Zara bocor sbb kencing byk time2 sejuk kat situ..huhu


Kitorang balik dlm tgh hari tadi..ntah la mek kecik ni meragam plak dlm kete..ada ler tu tak kena apa ntah..babai genting! :)

Wednesday, January 16, 2013

Assalammualaikum........

0 comments
Assalammualaikum.....
Kalau tak jawab dosa..kalau jawab sayang kite lettew..... :)

Apa yg aku merepek ni?
Ni ler jadinya bila dah lama tak post entry kat blog...dah terkial2 berok dah...

Hurmmm taktau nak start balik mcm mana sbb dah termiss byk benda dah ni....

Time mengandung..berpantang..dan sampai anak pun dah 9 bulan dah haaa.

Tapi bukan ada follower pun kot blog ni pun kan...hahaha...mmg nampak mcm berharap di situ..huahuahua..

Apa aku mengarut lagi ni syaitonn!erk!

Ok la..start entry hari ni dgn introduce my little princess Zara Zulaikha Binti Mohammad Anwar...yeaaaaa...seperti gambar terlatest di bawah!!

Umi : Zara..say haii kat pembaca blog umi ni..cepat!!

Zara : Eh umi...mcm takde sape pun???

Umi : @.@



Blog Widget by LinkWithin




 

My Blog!! Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez